Te śledzie co roku szykuję na Wigilię. Mało pracy, tanie składniki, a efekt przepyszny

Dodano:
Śledzie z jabłkiem i cebulą Źródło: Shutterstock / gkrphoto
Zastanawiacie się, jak przygotować śledzie na Wigilię? Ja zawsze robię je na trzy sposoby. Oprócz tych z cebulą i korzennych serwuję nie mniej tradycyjne śledzie pod smakowitą pierzynką.

Śledzie na większości stołów wigilijnych są obowiązkowym produktem. Ponieważ przyrządza się je prosto i szybko, zwykle szykuję je w kilku wersjach. Jedną z najbardziej lubianych przez moją rodzinę jest śledź pod pierzynką z jabłka, cebuli i śmietany. Te trzy składniki doskonale się dopełniają i idealnie współgrają z soloną, mięsistą rybą.

Jak przygotować śledzie na przystawkę?

Z myślą o przystawce najlepiej jest kupić śledzie solone, a dokładniej mówiąc solone filety śledziowe, czyli matiasy. Po wymoczeniu w wodzie mają one dość neutralny smak, który dobrze harmonizuje z różnymi dodatkami. Warto też pamiętać o tym, że niezależnie z jakimi składnikami zestawicie śledzie, przed podaniem całość powinna postać co najmniej kilka godzin w lodówce. Dzięki temu wszystkie składniki potrawy dobrze się poprzenikają i danie będzie stanowiło smaczną całość.

Jak zrobić śledzie pod apetyczną pierzynką?

Lubię testować nowe potrawy i smaki, ale jeśli chodzi o Wigilię, jestem raczej tradycjonalistką. Szczególnie w przypadku śledzi, które najbardziej mnie i mojej rodzinie smakują w już dobrze sprawdzonych połączeniach. To z jabłkiem, cebulą i śmietaną może nie jest niezwykle efektowne wizualnie, za to bardzo smaczne.

Przygotowanie tej przystawki jest naprawdę proste, bo wystarczy wymoczyć i pokroić na kawałki filety śledziowe, a potem zająć się szykowaniem soczystej „kołderki”. Robi się ją ze słodkiego jabłka, które należy obrać i pokroić w kostkę, a także z pokrojonej w kostkę cebuli i kwaśnej śmietany. Po wymieszaniu i doprawieniu tą mieszanką należy przełożyć śledzie i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Przepis: Śledzie z jabłkiem i śmietaną

Przystawka ze śledzi ze słodko-kremową pierzynką

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

  • 6 filetów śledziowych solonych
  • 1 duże jabłko
  • 1 mała cebula (biała lub czerwona)
  • 200 ml gęstej śmietany 18% lub 12%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • świeżo mielony pieprz
  • cukier lub miód do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie produktówFilety śledziowe wymocz w wodzie, odsącz, osusz, pokrój na kawałki. Jabłko obierz, pokrój w małą kostkę, skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Cebulę oczyść, drobniutko posiekaj.
  2. Łączenie składnikówW misce wymieszaj jabłko, cebulę i śmietanę. Całość dopraw pieprzem i cukrem lub miodem. Masę wyłóż na śledzie albo dodaj do niej śledzie i wymieszaj. Tak przygotowaną potrawę wstaw na kilka godzin do lodówki.

Inne pomysły na pierzynkę do śledzi

Pierzynkę do śledzi możecie też przygotować z nieco innych składników. Zamiast cebuli, możecie użyć np. posiekanego koperku lub szczypiorku. Miejsce śmietany może zaś zająć gęsty jogurt naturalny albo mieszanka śmietany czy jogurtu z majonezem. Smak kremowej masy można też podkręcić czosnkiem, musztardą lub tartym chrzanem. Całość będzie bardziej wyrazista.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...